Instituțiile de învățământ superior vor organiza și desfășura activități de învățare, predare și evaluare iar operatorii economici vor organiza activități de învățare prin muncă și vor participa la evaluare.
Instituțiile de învățământ superior vor încheia cu operatorii economici contracte de parteneriat prin care se vor stabili condițiile de colaborare, drepturile și obligațiile părților, precum și costurile asumate de parteneri. La organizarea formei de învățământ superior dual vor putea contribui și autoritățile locale, structurile asociative interesate, respectiv camerele de comerț, asociațiile patronale de ramură precum și alți parteneri relevanți la nivel național sau internaționali.
Volumul de muncă specific activităților de învățare, predare, respectiv de învățare prin muncă, va fi partajat în mod egal și va fi estimat în concordanță cu ECTS/SECT, exprimându-se în termenii creditelor de studii.
Studenții înmatriculați la forma de învățământ superior dual vor beneficia de recunoașterea vechimii în muncă și specialitate, fără plata contribuțiilor la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru șomaj. Operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu instituțiile de învățământ superior pentru organizarea și desfășurarea formei de învățământ superior dual, beneficiază de facilități la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale.