"parent": "statutul-si-cariera-personalului-didactic",
    "name": "Cariera didactic\u0103 redevine atractiv\u0103",
    "title": "Cariera didactic\u0103 redevine atractiv\u0103",
    "content": "\u003Cp\u003EAsta nu este neap\u0103rat mai greu, dar sigur \u003Cstrong\u003Eeste mai profesionist\u003C\/strong\u003E. Cum se va realiza? \u003C\/p\u003E\n\u003Cul\u003E\n\u003Cli\u003Eprin consolidarea statutului social si economic al cadrelor didactice. \u003Cstrong\u003ESalarizarea profesorului debutant va fi într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie\u003C\/strong\u003E din anul bugetar încheiat.\u003C\/li\u003E\n\u003Cli\u003Eprin \u003Cstrong\u003Eînt\u0103rirea institu\u021biei mentoratului înc\u0103 de la debutul în carier\u0103\u003C\/strong\u003E. Acest Corp al mentorilor func\u021bioneaz\u0103 pe lâng\u0103 CNFDCD (Centrul Na\u021bional de Formare \u0219i Dezvoltare în Cariera Didactic\u0103), ca institu\u021bie responsabil\u0103 cu elaborarea profilului cadrului didactic.\u003C\/li\u003E\n\u003Cli\u003Eprin \u003Cstrong\u003Eacordarea unui grad mare de autonomie profesorului \u003C\/strong\u003E(ei sunt creatori de educa\u021bie, nu executan\u021bi ai unor programe pre-definite) \u0219i o flexibilitate mare în ceea ce prive\u0219te evolu\u021bia în carier\u0103, ace\u0219tia vor avea multe op\u021biuni de specializare si re-specializare.\u003C\/li\u003E\n\u003C\/ul\u003E\n\u003Cp\u003E\u003Cstrong\u003ECalitatea preg\u0103tirii profesionale a profesorilor este crucial\u0103 pentru educa\u021bie!\u003C\/strong\u003E Formarea ini\u021bial\u0103 \u0219i continu\u0103 a corpului profesoral va reda statutul bine cuvenit acestora.\u003C\/p\u003E",
    "description": "Adaptarea profilului cadrului didactic la profilul specific nivelului de predare (pre\u0219colar \/ primar \/ gimnazial \/ liceal) necesit\u0103 crearea unui mecanism apt s\u0103 conduc\u0103 la acest lucru. ",
    "pathkey": "preuniversitar\/statutul-si-cariera-personalului-didactic\/cariera-didactica-redevine-atractiva",
        "statutul-si-cariera-personalului-didactic",
        "cariera-didactica-redevine-atractiva"
    "id": "cariera-didactica-redevine-atractiva"
homeÎnvățământul preuniversitarStatutul și cariera personalului didactic

Cariera didactică redevine atractivă

Adaptarea profilului cadrului didactic la profilul specific nivelului de predare (preșcolar / primar / gimnazial / liceal) necesită crearea unui mecanism apt să conducă la acest lucru.

Asta nu este neapărat mai greu, dar sigur este mai profesionist. Cum se va realiza?

• prin consolidarea statutului social si economic al cadrelor didactice. Salarizarea profesorului debutant va fi într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat.
  • prin întărirea instituției mentoratului încă de la debutul în carieră. Acest Corp al mentorilor funcționează pe lângă CNFDCD (Centrul Național de Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică), ca instituție responsabilă cu elaborarea profilului cadrului didactic.
  • prin acordarea unui grad mare de autonomie profesorului (ei sunt creatori de educație, nu executanți ai unor programe pre-definite) și o flexibilitate mare în ceea ce privește evoluția în carieră, aceștia vor avea multe opțiuni de specializare si re-specializare.

Calitatea pregătirii profesionale a profesorilor este crucială pentru educație! Formarea inițială și continuă a corpului profesoral va reda statutul bine cuvenit acestora.

Mai multe in Statutul și cariera personalului didactic: