Acesta se va derula în licee teoretice, licee vocaționale și licee profesionale și cuprinde clasele a IX-a - a XII-a. În cadrul învățământului liceal funcționează trei filiere distincte:
- filiera teoretică cu profilurile umanist și real;
- filiera vocațională cu profil militar, teologic, sportiv, artistic și pedagogic;
- filiera profesională cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului.
Unitățile de învățământ liceal profesional se vor organiza cu o singură filieră – filiera profesională - și unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor, se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii.
Unitățile de învățământ liceal teoretice vor putea include și clase din filiera vocațională și se vor organiza cu unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii.
Unitățile de învățământ liceal vocațional vor putea include și clase din filiera teoretică și se vor organiza cu unul sau mai multe profiluri.
Fiecare filieră are multiple specializări și activează în contexte de învățare diverse, care să stimuleze creativitatea, spiritul critic și dorința de explorare a elevului. Filiera profesională și filiera vocațională vor o orientare practică și activitățile de predare / învățare / evaluare se vor putea derula, parțial, la potențiali angajatori sau instituții relevante.
În educația profesională non-duală și în cea vocațională, procesul educațional se va derula atât în școală, cât și în spații speciale de practică.
Se va reglementa transferul între cele trei filiere ale învățământului secundar superior, în baza unor examene competitive, în funcție de numărul de locuri existente, înainte de atingerea capacității maxime de școlarizare. Testele vor permite inclusiv schimbarea anului de studiu.