"parent": "organizarea-sistemului-de-invatamant",
    "name": "Evaluarea na\u021bional\u0103 \u0219i Admiterea \u00een clasa a IX-a",
    "title": "Evaluarea na\u021bional\u0103 \u0219i Admiterea \u00een clasa a IX-a",
    "content": "\u003Cp\u003EUnit\u0103\u021bile de înv\u0103\u021b\u0103mânt liceal cu statut de Colegiu na\u021bional vor putea organiza \u003Cstrong\u003Econcurs de admitere în clasa a IX-a\u003C\/strong\u003E înv\u0103\u021b\u0103mânt liceal, pentru maximum 90% din num\u0103rul de locuri atribuite prin planul de \u0219colarizare. Restul locurilor se vor ocupa prin reparti\u021bie computerizat\u0103, în urma sus\u021binerii evalu\u0103rii na\u021bionale. În situa\u021bia în care nu se vor ocupa toate locurile prin organizarea concursului de admitere, locurile r\u0103mase se vor ocupa prin reparti\u021bie computerizat\u0103, în urma sus\u021binerii evalu\u0103rii na\u021bionale. \u003C\/p\u003E\n\u003Cp\u003EAbsolven\u021bii clasei a VIII-a care au participat la concursul de admitere \u0219i nu au fost admi\u0219i pot participa la evaluarea na\u021bional\u0103 în vederea repartiz\u0103rii computerizate. \u003C\/p\u003E\n\u003Cp\u003ECandida\u021bii declara\u021bi admi\u0219i la concurs pot fi organiza\u021bi în \u003Cstrong\u003Eclase de excelen\u021b\u0103\u003C\/strong\u003E. Colegiile na\u021bionale care înfiin\u021beaz\u0103 clase de excelen\u021b\u0103 trebuie s\u0103 ob\u021bin\u0103 \u003Cstrong\u003Estatutul de unitate pilot de excelen\u021b\u0103\u003C\/strong\u003E, prin ordin al ministrului educa\u021biei. \u003C\/p\u003E",
    "pathkey": "preuniversitar\/organizarea-sistemului-de-invatamant\/evaluarea-nationala-si-admiterea-in-clasa-a-9-a",
        "organizarea-sistemului-de-invatamant",
        "evaluarea-nationala-si-admiterea-in-clasa-a-9-a"
    "id": "evaluarea-nationala-si-admiterea-in-clasa-a-9-a"
homeÎnvățământul preuniversitarOrganizarea sistemului de învățământ

Evaluarea națională și Admiterea în clasa a IX-a

Unitățile de învățământ liceal cu statut de Colegiu național vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX-a învățământ liceal, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare. Restul locurilor se vor ocupa prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale. În situația în care nu se vor ocupa toate locurile prin organizarea concursului de admitere, locurile rămase se vor ocupa prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale.

Absolvenții clasei a VIII-a care au participat la concursul de admitere și nu au fost admiși pot participa la evaluarea națională în vederea repartizării computerizate.

Candidații declarați admiși la concurs pot fi organizați în clase de excelență. Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statutul de unitate pilot de excelență, prin ordin al ministrului educației.

Mai multe in Organizarea sistemului de învățământ: