"parent": "organizarea-sistemului-de-invatamant",
    "name": "Educa\u021bia special\u0103 \u0219i educa\u021bia incluziv\u0103",
    "title": "Educa\u021bia special\u0103 \u0219i educa\u021bia incluziv\u0103 ",
    "description": "Aten\u021bie special\u0103 pentru cei cu nevoi speciale. ",
    "content": "\u003Cp\u003EPrezentul proiect va asigura cadrul legal pentru ca, începând cu grupa mic\u0103 din înv\u0103\u021b\u0103mântul pre\u0219colar, educa\u021bia special\u0103 s\u0103 se realizeze în baza unui sistem de sprijin pe \u003Cstrong\u003Ecinci niveluri, în func\u021bie de gradul de nevoi speciale\u003C\/strong\u003E, dizabilit\u0103\u021bi, tulbur\u0103ri de înv\u0103\u021bare etc. \u003C\/p\u003E\n\u003Cp\u003EÎn înv\u0103\u021b\u0103mântul ante-pre\u0219colar, educa\u021bia special\u0103 se  va organiza sub forma grupelor de interven\u021bie timpurie, pentru copiii cu dizabilit\u0103\u021bi senzoriale multiple, asigurându-se terapii specifice de recuperare \u0219i compensare, servicii specializate de asisten\u021b\u0103 social\u0103, medicale, psihologice, consiliere, audiometrie, ortofonie, corelate \u0219i potrivite nevoilor educa\u021bionale specifice. \u003C\/p\u003E\n\u003Cp\u003E\u003Cstrong\u003ECentrul Na\u021bional pentru Educa\u021bie Incluziv\u0103 \u003C\/strong\u003Eva forma cadre didactice din înv\u0103\u021b\u0103mântul de mas\u0103 în vederea dobândirii competen\u021belor specifice activit\u0103\u021bilor didactice realizate pentru copiii cu cerin\u021be educa\u021bionale speciale.\u003C\/p\u003E\n\u003Cp\u003EPentru nivelurile 1-2 se va asigura o finan\u021bare majorat\u0103 cu 75% fa\u021b\u0103 de costul standard \/ ante-pre\u0219colar \/ pre\u0219colar \/ elev, iar pentru nivelurile 3-4 se va asigura o finan\u021bare majorat\u0103 cu 100%.\u003C\/p\u003E",
    "pathkey": "preuniversitar\/organizarea-sistemului-de-invatamant\/educatia-speciala-si-educatia-incluziva",
        "organizarea-sistemului-de-invatamant",
        "educatia-speciala-si-educatia-incluziva"
    "id": "educatia-speciala-si-educatia-incluziva"
homeÎnvățământul preuniversitarOrganizarea sistemului de învățământ

Educația specială și educația incluzivă

Atenție specială pentru cei cu nevoi speciale.

Prezentul proiect va asigura cadrul legal pentru ca, începând cu grupa mică din învățământul preșcolar, educația specială să se realizeze în baza unui sistem de sprijin pe cinci niveluri, în funcție de gradul de nevoi speciale, dizabilități, tulburări de învățare etc.

În învățământul ante-preșcolar, educația specială se  va organiza sub forma grupelor de intervenție timpurie, pentru copiii cu dizabilități senzoriale multiple, asigurându-se terapii specifice de recuperare și compensare, servicii specializate de asistență socială, medicale, psihologice, consiliere, audiometrie, ortofonie, corelate și potrivite nevoilor educaționale specifice.

Centrul Național pentru Educație Incluzivă va forma cadre didactice din învățământul de masă în vederea dobândirii competențelor specifice activităților didactice realizate pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.

Pentru nivelurile 1-2 se va asigura o finanțare majorată cu 75% față de costul standard / ante-preșcolar / preșcolar / elev, iar pentru nivelurile 3-4 se va asigura o finanțare majorată cu 100%.

Mai multe in Organizarea sistemului de învățământ: